Сублимацията е процес, представляващ физическото пренасяне на дадено изображение върху специално обработени повърхности (например керамика, метал, полиестерен плат). В процеса участват три основни съставни елемента – сублимационно мастило, температура и налягане. Сублимационното мастило е мастило е на водна основа, чувствително към топлината. Изображението се отпечатва предварително върху специална хартия (процес, наречен предтрансфер). Хартията и предмета, който ще бъде подложен на сублимация се поставят в термо-трансферна преса. При термо-трансферния цикъл под въздействието на температура и налягане изображението се пренася върху предмета, без да променя качествата на повърхността му.
При сублимацията се използва полиестер, полимер, или обработен с полимер предмет. Високата температура превръща мастилото в газ (без да преминава през течно състояние), като същевременно отваря порите на полимера и позволява вследствие от налягането газът да проникне в самата тъкан. Когато предметът се отстрани от пресата, температурата спада и порите се затварят. Газообразното веществото отново преминава в твърдо състояние, превръщайки се в част от полимера.
Направена качествено, сублимацията не може да се отмие или да се износи, докато самата структура на материала не се повреди.
Сублимация не може да се прави върху естествени материи (например 100% памук). Естествените влакна и необработените материи нямат пори, които да се отворят при висока температура, поради което мастилото стои на повърхността.
Желателно е ползваните материи да са бели или безцветни, тъй като бялото не влиза в конфликт с цветовете на мастилата, а изображението запазва своя контраст и цветова гама. Разбира се, какъвто и да е цвят лесно може да се постигне чрез комбинация от мастилата и материята да бъде обагрена в желания цвят.
Сублимационният процес позволява да се печатат живи и ярки цветове с неограничена вариация на нюансите и изключителна детайлност на изображенията. Сублимационния текстилен печат е специфичен. Продуктите, обаче отпечатани чрез сублимациа т са най-дълготрайни като щампа и позволява печата върху текстил да изглежда перфектно.
Съществува голямо разнообразие от повърхности, подходящи за обработка чрез сублимация.
Сублимационния текстилен печат се ползва при производството на спортни екипи - футболни, баскетболни , волейболни , колоездачни екипи и други.Сублимационния текстилен печат се ползва при производството на фенски артикули, а също и аксесоари.
Сублимационния текстилен печат се ползва в рекламата за брандиране на рекламен текстил като - рекламни престилки,рекламни тениски,рекламни вратовръзки,текстилни банери,знамена и всякакъв др.
Невероятните възможностти на този тип печат върху текстил го прави изключително търсен.

ТЕХНОЛОГИЯ
Дигитален широкоформатен печат
Използваният от нас печат с техническото название Wide Format Digital Print на водещия Японски производител на принтери за сублимация Roland модел SP-300i и представлява професионален широкоформатен фото печат с ширина на ролката до 0.75 м. Максималната разделителна способност на изображенията е 1440dpi (high quality output), като стандартно използваната в широкоформатния печат не надхвърля 300dpi. Ползват се специални сублимационни мастила на водна основа и трансферна хартия за сублимация. Технологично сублимационният пълноцветен печат позволява постигането на прецизно фотографско качество и неограниченост на цветовата вариация. Същевременно се характеризира с изключителна дълготрайност, не избелява и е устойчив на всякакви атмосферни влияния. Възможностите ни за печат включват преса с размер на работното поле 0.85х1.55 см. Технологичната ни линия е изключително гъвкава и позволява производство както в големи, така и в малки тиражи (в това число и единични бройки) за много кратки срокове.

Изисквания към файловете за печат:
При подаване на готови за печат файлове, бихме Ви посъветвали да спазите следните параметри и изисквания:
ЗА ВЕКТОРНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ:
формат на файловете – AI, EPS (версия CS2 или по-ниска), CDR (с конвертируеми ефекти);
стойности на цветовете – в CMYK, за точни и запазени цветове (colour matching) – в съответствие с Pantone formula guide;
текстове и stroke – в криви ( outlined);
реален размер (1 към 1).
ЗА РАСТЕРНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ:
формат на файловете – TIFF, PSD (версия CS2 или по-ниска), JPG;
стойности на цветовете – в CMYK или RGB;
ниска степен на компресия (LZW за файлове в TIFF формат);
минимум 150dpi (за знамена, банери и транспаранти с големи размери – 100dpi)
реален размер (1 към 1).